Achillespees ontsteking

Wat is het?
Rechtervoet, zijaanzicht Rechtervoet, zijaanzicht

De achillespees (tendo calcaneus) is de grootste pees van het lichaam en loopt van van de kuitspier naar het hielbeen. Het is een kwetsbare plek, bij het sporten of lopen komen zware krachten op de achillespees te staan.
Vooral bij sporters is er kans op blessures, een scheur in de pees of peesontsteking (tendinitis).

Bij een achillespeesontsteking kan er sprake zijn van verschillende klachten zoals:
* Milde pijn na training of hardlopen. De pijn kan geleidelijk aan erger worden.
* Een 'trager' been
* Perioden van (soms heftige) pijn in de pees gedurende een paar uur na het hardlopen.
* Ongeveer zes centimeter boven de plek waar de achillespees met het hielbeen is verbonden, is het (vooral 's ochtends) gevoelig
* Stijfheid; dit wordt minder als de pees is opgewarmd
* Lichte zwelling


Waardoor kan het komen?

Een ontsteking in de achillespees kan op vele manieren ontstaan. Mogelijke oorzaken zijn:
* Overbelasting als gevolg van te stijve kuitspieren
* Traplopen of een heuvel oprennen tijdens een training
* Een plotselinge samentrekking van de kuitspieren bijvoorbeeld tijdens een laatste, snelle sprint
* Te snel weer starten nadat men net gestopt is met hardlopen
* Te snel de trainingsomvang en/of snelheid opvoeren
* Overgewicht


Hoe wordt het vastgesteld?

De huisarts kan door middel van de anamnese en lichamelijk onderzoek vaststellen dat het om een ontstoken achillespees gaat. Eventueel kan de huisarts doorverwijzen naar een orthopeed. Vrijwel altijd is er een zwelling zichtbaar boven de hiel.

Het heeft geen zin om een röntgenfoto te maken, vaak is de aandoening duidelijk zichtbaar of voelbaar.


Wat kan helpen?

De orthopeed stelt eerst vast of er sprake is van een scheur in de pees of een ontsteking. De symptomen voor beide blessures zijn min of meer gelijk.
Afhankelijk van de ernst van de ontsteking schrijft de arts het volgende voor:

* Rust: een week niet hardlopen of trainen. Kies een andere sport waarbij de achillespees niet overbelast wordt zoals zwemmen.
* Ontstekingsremmende medicatie
* Een hielkussentje of inzetstukje in de schoen om de druk op de pees te verlichten
* Een bandage die de beweging van de pees beperkt
* Rekoefeningen, massage en ultrageluiden om de spieren aan de voorkant van het been en de voetheffers te versterken.

Een operatie is zelden nodig. Als er sprake is van frictie tussen de pees en de peesschede en als de schede week en dik is geworden, zal een ingreep soms noodzakelijk zijn. Dit dient om de bindweefsellaag te verwijderen en eventuele scheuren van de pees te repareren.

Het herstel hiervan gaat in veel gevallen langzaam. Om spierverzwakking te voorkomen, wordt er tijdelijk gips aangebracht en is er een revalidatieprogramma nodig. 


Wie kan helpen?

De orthopeed is bij de behandeling betrokken.


Ermee leven

Het kan over het algemeen geen kwaad om met deze aandoening aan het werk en in beweging te blijven. Het is daarbij wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de achillespees niet overbelast wordt.  Dat houdt in dat mensen die sporten een week niet mogen hardlopen of trainen. Kies een andere sport waarbij de achillespees niet wordt belast, zoals zwemmen.

Bepaalde activiteiten en werkzaamheden kunnen echter moeilijk zijn zodat sommige mensen zich misschien kortdurend ziek melden. Het is over het algemeen gunstiger voor het herstel om naar het werk te blijven gaan en het werk tijdelijk aan te passen. Hiervoor kan overleg met de leidinggevende of bedrijfsarts nuttig zijn. Als werken tijdelijk niet lukt, is het raadzaam om wel contact te houden met collega's en leidinggevende.

Iemand die zich niet ziek meldt, kan wel een afspraak maken met de bedrijfsarts of de bedrijfsverpleegkundige om de problemen op het werk te bespreken. Misschien is het mogelijk om met kleine aanpassingen aan het werk te blijven. Informatie over het open spreekuur kunt u krijgen bij de arbodienst van uw werk.

De bedrijfsarts en de huisarts kunnen informatie uitwisselen om de begeleiding optimaal op elkaar af te stemmen, maar nooit zonder toestemming van de patiënt.
Tegenwoordig is het wettelijk geregeld dat zowel de werkgever als de werknemer zich moeten inzetten voor hervatting van werk (Wet Verbetering Poortwachter).

Bronnen: Orthopedie - prof. dr. J.A.N. Verhaar, prof. dr. A.J. van der Linden 2001

Gerelateerde onderwerpen
Links