Pijnlijke voorvoet

Wat is het?
Linkervoet, bovenaanzicht Linkervoet, bovenaanzicht (NOV)

Bij een pijnlijke voorvoet is er sprake van pijn in de bal van de voet. Het gebied tussen de boog van de voet en de tenen voelt pijnlijk aan. Dit wordt aangeduid met 'metatarsalgie'. Metatarsale betekent middenvoetsbeentje.

De pijn zit meestal in het midden van de voet in een of meer van de vijf middenvoetsbeentjes. 


Waardoor kan het komen?

De pijn kan veroorzaakt worden door eeltvorming onder de voet. Eelt is een opeenhoping van huid die ontstaat als er sprake is van te veel druk op het onderliggende bot. 

Normaal gesproken is eelt niet pijnlijk. Maar door toenemende eeltvorming kan het lopen bemoeilijkt worden. Te krappe of te ruime schoenen kunnen pijn in de voet veroorzaken. Zo knijpen te krappe schoenen de voet samen en zorgen voor extra druk. Te ruime schoenen geven teveel speling waardoor wrijving ontstaat.

Pijn aan de onderkant van voet kan ook betekenen dat er sprake is van een gescheurde band of een ontsteking van het gewricht.


Hoe wordt het vastgesteld?

De huisarts kan door middel van anamnese en eventueel lichamelijk onderzoek de diagnose stellen.


Wat kan helpen?

Enkele praktische maatregelen kunnen helpen om de pijn in de voet te verminderen.
Zo kan de arts hulpstukjes in de schoen adviseren. Deze fungeren als een soort schokdempers. Ook kan de arts u aanbevelen om andere schoenen (die goed passen) te gaan dragen.
Deze schoenen moeten een ruime neus hebben zodat de tenen vrij kunnen bewegen. De hakken moeten niet hoger zijn dan vier centimeter.

Wat ook kan helpen is een voetbad; dit kan het eelt zachter maken. Vervolgens kan de dode huid verwijderd worden met een puimsteen of een eeltvijl. De druk neemt hierdoor af.

Een operatie is niet nodig, alleen (als dat aanwezig is) om een uitsteeksel van het bot of een vergroeiing te corrigeren.


Wie kan helpen?

De huisarts of een orthopeed kunnen bij de behandeling van een pijnlijke voorvoet betrokken zijn.

Online bronnen: Zorg voor Beweging