Osteopaat

Wat is het?

Een osteopaat is behandelaar die werkt volgens een manuele geneeswijze. Een osteopathisch behandelaar gebruikt alleen zijn handen om de bewegingen die beperkt zijn, te herstellen. Apparaten of medicijnen komen er niet aan te pas.

Maar anders dan andere manuele geneeswijzen richt de osteopathie zich op de totale mens. Het doel van een osteopaat is niet om alleen ziekte te bestrijden maar om de hele persoon te ondersteunen om gezond en weerbaar te worden.

Een osteopaat kijkt niet alleen naar botten of gewrichten, maar naar alle systemen en hun onderlinge afstemming en functioneren. Vrije stroming van alle lichaamsvloeistoffen en goede beweeglijkheid van alle structuren in het lichaam zoals, botten, spieren, zenuwen en organen zijn daarbij essentieel.

In de osteopathie gaat men uit van vier basisprincipes:
1. Het lichaam is een eenheid.
2. Structuur en functie beÔnvloeden elkaar.
3. Onbelemmerde stroming van alle lichaamsvochten, zoals bloed, lymfe en vocht tussen en in de cellen is een voorwaarde voor gezondheid.
4. Het lichaam heeft zelfgenezende en zelfregulerende capaciteiten.

Een osteopaat heeft na een medische of paramedische opleiding nog een vijf- tot zesjarige opleiding gevolgd in de osteopathie. Er zijn momenteel twee erkende opleidingen in Nederland.

Een erkend osteopaat is lid van de NRO, de Nederlandse Registratieraad Osteopathie.
Er is echter geen wetenschappelijk onderzoek beschikbaar over de effectiviteit van een osteopathische behandeling.


Welke ziektes en aandoeningen behandelt hij/zij?

Een osteopaat kan verschillende klachten behandelen zoals:

  • Pijn en/of stijfheid in de rug, nek, schouder, heup en ledematen
  • Gewrichtsklachten
  • Bekkeninstabiliteit
  • Whiplash en andere posttraumatische klachten
  • Sportblessures, verstuikingen
En verder een breed scala aan klachten zoals verschillende hoofdpijnen, incontinentieproblemen, maag/darmklachten, klachten na operaties (littekens, verklevingen), algemene buikklachten, menstruatieklachten, (chronische) vermoeidheidsverschijnselen en concentratieproblemen.

Welke behandelingen geeft hij/zij?

De osteopaat begint met een uitgebreid vraaggesprek (anamnese) om de achtergronden van de klacht te leren kennen. Vervolgens wordt een uitgebreid lichamelijk onderzoek uitgevoerd waarbij de osteopaat met zijn handen alle bewegingssystemen test. Zo kan hij erachter komen waar zich bepaalde blokkades en bewegingsbeperkingen in het lichaam bevinden.

Met uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie en pathologie probeert de osteopaat met zijn handen beweeglijkheid te herstellen en de functie en het zelfgenezend vermogen verbeteren.

De behandeling gebeurt door zorgvuldig geplande en uitgevoerde manuele handelingen en gezondheidsadviezen. De gebruikte technieken worden afgestemd op het individu en zijn natuurlijk ook afhankelijk van de klachten. Soms krijgen patiŽnten na afloop enkele dagen last in de vorm van een moe gevoel of spierpijn. Dat is een gezonde aanpassingsreactie.

De periode tussen de behandelingen kan variŽren van 1 week tot 2 maanden. Soms zijn meerdere behandelingen nodig.

Er is geen wetenschappelijk onderzoek beschikbaar over de effectiviteit van een osteopathische behandeling.


Wanneer en hoe komt men bij deze behandelaar terecht?

Voor een behandeling bij een osteopaat is geen verwijzing nodig. Afhankelijk van de zorgverzekeraar worden osteopathische behandelingen soms vergoed via een aanvullend pakket. Het is verstandig om over de vergoeding vooraf te informeren bij uw verzekeringsmaatschappij.

Het is raadzaam om uw huisarts, specialist of andere behandelaar op de hoogte te stellen van uw behandeling bij een osteopaat. Door samenwerking en afstemming kunnen betere resultaten worden bereikt.

 
 
Gerelateerde onderwerpen
Links