Oefentherapie Cesar- en Mensendieck

Wat is het?

Oefentherapie is een behandeling volgens de theorieŽn van Cesar of Mensendieck. Het houdt zich bezig met de verbetering van de houding en manier van bewegen van mensen met lichamelijke klachten. Marie Cesar en Bess Mensendieck zijn de grondlegsters van oefentherapie.

De gedachte achter de therapie is dat houdingen en bewegingen onbewust aanpast worden aan klachten en dat deze klachten hierdoor in stand worden gehouden. De therapie bestaat uit oefeningen om de houding en beweging te corrigeren.


Hoe werkt het?
contentimg/Oefentherapie is gericht op het bewegen in alledaagse situaties bijvoorbeeld op het werk. Oefentherapie is gericht op het bewegen in alledaagse situaties bijvoorbeeld op het werk. (Vereniging van Oefentherapeuten Cesar & Mensendieck.)

De therapie is gericht op het bewegen in alledaagse situaties. Ook wordt er bij Mensendiecktherapie aandacht besteed aan de ademhaling. In de praktijkruimte waar de therapie wordt gegeven, hangen grote spiegels. Daarmee wordt men zich bewust van de eigen houding en bewegingen.

De oefeningen zijn gericht op het goed bewegen van rug, nek, schouders, armen, heupen, knieŽn en voeten. Ook krijgt men oefeningen om in het dagelijks leven in te passen.


Voor welke problemen wordt het gebruikt?

Cesar- en Mensendieck oefentherapie wordt gebruikt voor veel verschillende klachten en aandoeningen van bijvoorbeeld de rug, nek en arm. Ook na revalidatie van een ongeval of heupoperatie kan oefentherapie toegepast worden.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat oefentherapie een goede behandeling is als rugpijn al langer dan zes weken duurt. Ook bij nekpijn is oefentherapie een nuttige behandeling. Of oefentherapie ook helpt bij een tenniselleboog is nog niet duidelijk.


Door wie wordt het toegepast?

Deze therapie wordt toegepast door Cesar- en Mensendiecktherapeuten. Deze werken meestal in een eigen praktijk. Zie onderdeel behandelaars.


Bijwerkingen en risico's

Deze therapie is in principe voor iedereen geschikt. Er zijn geen bijwerkingen en risico's bekend.


Gerelateerde onderwerpen