De schouder

Wat is het?
Doorsnede van schoudergewricht  met in lichtblauw het kraakbeen. Doorsnede van schoudergewricht met in lichtblauw het kraakbeen. (Sobotta atlas)

De schouder is een complex gewricht dat is samengesteld uit verschillende botten: het sleutelbeen (medische naam 'clavicula'), opperarmbeen (medische naam 'humerus') en schouderblad (medische naam 'scapula'). Het acromion is onderdeel van het schouderblad en zit aan de zijkant. Hieronder bevinden zich de kop en kom van het schoudergewricht. De ruimte die hiertussen zit, noemen we de subacromiale ruimte.

De stevige spieren zorgen voor stabiliteit en een gewrichtskapsel zorgt voor bescherming. Door deze constructie kan de schouder zowel voor- en achterwaartse, zijwaartse en roterende bewegingen maken.

De stabiliteit in het schoudergewricht is sterk afhankelijk van de werking van vier verschillende spieren. De grote beweeglijkheid van het gewricht heeft tot gevolg dat gewrichtskop en gewrichtskom niet strak in elkaar zitten, zoals bij het heupgewricht, maar dat de spieren rondom de schouder de kop in de kom trekken. De verzamelnaam voor deze spieren is de rotator cuff. De ligging van deze spieren zorgt vaak voor inklemmingsklachten tussen de kop van de arm en de zijkant van het schouderblad. Bij het heffen van de arm wordt deze ruimte kleiner. Een slijmbeurs tussen de spieren en het dak van de schouder voorkomt normaal gesproken beschadigingen door beweging.


Problemen, ziektes en aandoeningen

Aan de schouder kunnen diverse problemen voorkomen zoals: overbelasting, pees- en slijmbeursontstekingen, rotator-cuffletsel, frozen shoulder, fracturen (breuken), dislocatie (uit de kom) en gewrichtsontstekingen.

Met rotator-cuff worden de spieren en pezen bedoeld die rond het gewricht voor stevigheid zorgen. Letsel hieraan ontstaat meestal door blessures, bijvoorbeeld door een val of overbelasting bij het sporten. Maar ook veroudering, een ontsteking van de pezen en slijmbeurzen of artritis van de schouder kan dit letstel veroorzaken. Dit komt met name voor bij mensen die herhaalde bewegingen met de arm boven het hoofd maken.

Een val op of een klap tegen de schouder kan een dislocatie (uit de kom) of botbreuk tot gevolg hebben.

Ook aandoeningen die gepaard gaan met ontstekingen, zoals reumato´de artritis, osteoartritis en infectieuze artritis kunnen pijn in de schouder veroorzaken en de bewegingscapaciteit aantasten.

Hieronder meer informatie over problemen, ziektes en aandoeningen van de schouder.

Bronnen: Orthopedie - prof. dr. J.A.N. Verhaar, prof. dr. A.J. van der Linden
Online bronnen: Medicinfo.nl

Gerelateerde onderwerpen
Woordenlijst