Ontstoken hielbeen (ziekte van Sever Schinz)

Wat is het?
Rechtervoet, zijaanzicht Rechtervoet, zijaanzicht

Bij de ziekte van Sever Schinz is er sprake van een ontstoken hielbeen. De klachten komen meestal voor bij kinderen tussen de 7 en 12 jaar.
Er is sprake van pijn en drukpijn. Ook kan er een geringe zwelling ontstaan ter plaatse van de aanhechting van de achillespees aan de calcaneus (hielbeen). De apofyse is de 'buitenste schil' van het hielbeen.

In veel gevallen gaat het om kinderen die actief sporten. Veel kinderen lopen liever op een schoen met een hak dan blootsvoets om verdere rekking van de achillepsees te verminderen.

De ziekte van Sever Schinz heeft een gunstig spontaan verloop. Dat wil zeggen dat als het kind is uitgegroeid, de klachten vanzelf verdwijnen. Maar dat neemt niet weg dat actief sportende kinderen toch erg veel last kunnen hebben van de klachten.


Waardoor kan het komen?

In de groeifase van kinderen bevat een bot een epyfisair schijf oftewel groeischijf. Vanuit deze plek groeit de bot in de lengte. Deze schijf is zachter van structuur maar naarmate het kind ouder wordt, wordt de schijf net zo hard als het bot. 

Door belasting (bijvoorbeeld sporten) komen bij kinderen soms onregelmatigheden in die groeischijf voor die pijn kunnen veroorzaken.


Hoe wordt het vastgesteld?

De huisarts of orthopeed kan door middel van vragen (anamnese) en lichamelijk onderzoek vaststellen dat het om een ontstoken hielbeen gaat. De pijnklachten, de plaats van de pijn en de leeftijd van de kinderen zijn meestal al voldoende zijn om de diagnose te stellen. Soms kan de arts aanvullend onderzoek doen zoals het maken van een röntgenfoto maar dit is meestal niet nodig.


Wat kan helpen?

Aanpassing van de schoenen zoals een verende, siliconen steunzool onder de hiel kan helpen de klachten te verminderen. Eventueel kan deze aangevuld worden met een hakverhoging.
Als de hiel geïrriteerd is, kan er ijs op gelegd worden.

Ook kan het helpen om de hiel minder te belasten bijvoorbeeld door het sporten aan te passen.

Bij zeer hevige pijn kan worden overwogen om de voet kortdurend in te gipsen.

Een operatie is nooit nodig.


Wie kan helpen?

De huisarts is degene die bij de behandeling betrokken is. 


Ermee leven

Het spontane verloop van deze aandoening is gunstig. Als kinderen zijn uitgegroeid, verdwijnen de klachten vanzelf. Veel van deze kinderen zijn echter actieve sporters die veel hinder van de klachten kunnen hebben. Als de klachten erg hardnekkig zijn, kan wellicht overwogen worden om minder intensief te sporten.

Bronnen: Orthopedie, prof. dr. J.A.N. Verhaar, prof. dr. A.J. van der Linden, 2001, ISBN 90 313 3094 9