Bedrijfsfitness op kantoor

Wat zijn de voordelen van bedrijfsfitness?

De afgelopen jaren heeft bedrijfsfitness sterk aan populariteit gewonnen. Dat is geen verrassing als je kijkt naar de maatschappij. Steeds meer mensen hechten waarde aan een gezonde levensstijl. Fitness maakt daar zeker deel van uit. Bovendien is een bedrijf alleen gezond als het fitte werknemers heeft. Maar hoe organiseer je een fitnessprogramma voor werknemers en wat zijn de voordelen ervan voor werknemer én werkgever? Je leest het in dit artikel.

Wat is fitness?

Eerst even iets over de term ‘fitness’ zelf. Fitness wordt gedefinieerd als een toestand van goede gezondheid en lichamelijk welzijn. De term wordt gebruikt om het vermogen van het lichaam te beschrijven om te functioneren in termen van kracht, uithoudingsvermogen, lenigheid en flexibiliteit. Fitness betekent niet alleen slank of gespierd zijn, maar ook in staat zijn om alle dingen te doen die je in het leven wilt doen. En wat betreft bedrijven geldt dat fitte werknemers over het algemeen gemotiveerder en gelukkiger zijn. In dit artikel gaan we daar uiteraard verder op in.

Hoe organiseer je bedrijfsfitness?

Een fitnessprogramma voor werknemers moet iets zijn dat door het bedrijf wordt gepland en uitgevoerd. Dit programma kan worden aangepast aan de behoeften van de werknemers. Zitten ze vaak stil en moeten ze in beweging komen? Dan is het tijd om de slag te gaan met een intensief fitness programma vol bewegingsoefeningen. Maak als werkgever een plan dat jou werknemers helpt om hun sportieve doelen te bereiken. Deze manier van werken brengt zowel voordelen voor de werkgever als werknemer met zich mee. De werknemer voelt zich serieus genomen en is daardoor gemotiveerd op de werkvloer en daarbuiten. De toenemende fitheid en loyaliteit zorgt voor betere prestaties op het werk en daar is de werkgever uiteraard heel blij mee.

Waarom is bedrijfsfitness zo belangrijk?

Misschien ben je een werkgever met een groot personeelsbestand. In dat geval kan het handig zijn om meerdere bedrijfsfitness programma’s te maken. Daardoor maak je het programma persoonlijker. Elke werknemer is immers anders en heeft andere wensen en behoeftes. Elk programma moet zo worden ontworpen dat het voordelen biedt voor zowel de werknemer als de werkgever. Werknemers voelen zich gezonder en fitter en zijn daardoor bereid om harder te werken. Dit is goed voor het functioneren van het bedrijf en dat is fijn voor iedereen.

Waar moet je aan denken bij het organiseren van bedrijfsfitness?

Het is belangrijk om bedrijfsfitness te ontwikkelen dat past bij de cultuur van het bedrijf. Probeer als werkgever te bedenken wat jij zou doen als je een personeelslid was. Werknemers moeten zich op hun gemak voelen als ze deelnemen aan het programma. Maak het dus zo individueel mogelijk en laat werknemers nooit over hun eigen grenzen heengaan. Het is immers niet de bedoeling dat ze door te intensief fitnessen blessures oplopen!

Kies voor de juiste oefeningen

Bedrijfsfitness is natuurlijk niet mogelijk zonder de juiste oefeningen. Geef werknemers voldoende keuze op dit gebied. Daardoor kiezen echt iets dat bij ze past en zijn ze gemotiveerder. Sommige mensen nemen liever deel aan groepsactiviteiten. Bedrijfsfitness is daar een goed voorbeeld van. Vaak nemen meerdere mensen deel en is het dus een sociaal gebeuren. Het voordeel daarvan is dat mensen niet alleen op de werkvloer, maar ook daarbuiten met elkaar in contact komen. De sociale contacten die daaruit voortvloeien zijn goed voor de bedrijfscultuur. Bovendien worden mensen vrolijker van sociaal contact. Sommige werknemers vinden het echter fijner om alleen te sporten. Ook dat is prima. Laat iedereen zijn eigen keuze maken. Zolang men maar in beweging komt is het goed!

Fitness per lichaamstype

Fitness is voor iedereen belangrijk. Het lichaamstype van mensen varieert, wat betekent dat sommige personen een groter en/of sterker gestel hebben dan anderen. Dit betekent dat ze meer voedsel nodig hebben om hun lichaamsgewicht te behouden dan iemand die kleiner is. Ook hebben de spieren van een groter persoon meer voedingsstoffen nodig om goed te functioneren dan de spieren van een kleiner persoon. Hou daar rekening mee wanneer je bedrijfsfitness organiseert.

Waarom is bedrijfsfitness zo goed voor werknemers en werkgevers?

Een van de belangrijkste voordelen van bedrijfsfitness is dat het mensen een goed gevoel geeft over hunzelf. Ze voelen zich er niet alleen fitter, maar ook sterker en zelfverzekerder door. Dit is belangrijk omdat het mensen helpt om hun dagelijkse taken uit te voeren zonder moe te worden. Bovendien maakt het ze alerter en bewuster van hun omgeving. Fitte werknemers voeren hun taken over het algemeen beter uit. Dit is niet alleen goed voor hun eigen zelfvertrouwen, maar ook voor het bedrijf zelf. Als werkgever ben je dus gebaat bij gezonde werknemers.

Beter voor de geestelijke gezondheid

Fitness is goed voor de geestelijke gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat et de kans op een depressie verkleint. Ook denken gezonde werknemers helder en zijn ze veel geconcentreerder. Dit maakt bedrijfsfitness organiseren uitermate belangrijk. Fitte en blije werknemers blijven minder vaak thuis, waardoor personeelsproblemen worden voorkomen. Het verzuimpercentage ligt aanzienlijk lager bij bedrijven die fitness activiteiten voor hun werknemers organiseren.

Scroll to top