BTW snel berekenen

BTW berekenen

BTW. Het is een afkorting van iets wat iedereen wel kent, maar waar niet iedereen van op de hoogte is is natuurlijk waar dit voor gebruikt wordt en hoe dit precies berekend wordt. Zo zie je bijvoorbeeld bij een kassabon altijd terug of er btw is berekend en daarnaast kent iedereen wel het btw vrije winkelen wat in sommige locaties mogelijk is. In deze tekst gaan we ons daarom ook volledig richten op dit onderwerp en beantwoorden we de volgende vragen: Wat is BTW? Waar komt BTW eigenlijk vandaan en sinds wanneer is dit er? En: Hoe bereken je de btw?

Wat is BTW en waar komt dit vandaan?

BTW is een afkorting voor belasting over de toegevoegde waarde. Belasting is een begrip die iedereen eigenlijk wel kent en waar de meesten niet direct blij van worden. Toch is belasting iets wat al jaren mee gaat en wat een goede reden heeft. De belasting is namelijk de manier van de overheid om geld te verdienen. Dit wordt vervolgens ingezet voor algemene doelen. Denk bijvoorbeeld aan het financieren van scholen, maar ook de rechtspraak en defensie worden hiermee betaald. Er zijn dan ook verschillende manieren waarop belasting geind wordt. Iedereen kent het wel van zijn loonstrookje. Vooral wanneer je net begint met werken, realiseer je je dat er een gedeelte van het verdiende geld afgedragen moet worden aan de Belastingdienst. Niemand zit er op te wachten, maar wanneer je weet waar het voor is, heb je vaak meer begrip. BTW is ook een vorm van belasting innen. Deze vorm bestaat zelfs al sinds het Romeinse rijk. Destijds gebruikte Augustus deze manier van belasting om hier vervolgens veteranen mee te voorzien van inkomen. Deze veteranen hadden hard gestreden voor het rijk en moesten dus aan geld komen zodat zij zichzelf konden onderhouden vond de Romeinse keizer. Tegenwoordig ziet het er heel anders uit.

BTW in de tegenwoordige tijd

In de tegenwoordige tijd ziet BTW er namelijk heel anders uit. Over betaalde goederen betalen we een percentage belasting. Het is zo dat de verkoper van het product dit niet zelf betaald, maar er voor zorgt dat dit bij de prijs ingevoerd wordt die je in de winkel betaald. De consument merkt er dan nauwelijks iets van dat er belasting wordt betaald over de producten die hij koopt. Soms is het ook mogelijk dat je een prijskaartje ziet waar de btw op staat aangegeven. Op dat moment weet je dus hoeveel je voor het product zelf betaald en hoeveel voor de belasting.
In Nederland is het zo dat er vier verschillende categorie├źn btw zijn. Er is er een die producten en diensten vrijstelt van btw en daarnaast zijn er nog drie andere categorie├źn. Een van 0%, een van 9% en als laatste de 21%%. De vrijstelling geldt voor diensten zoals een uitvaartonderneming, maar ook de kinderopvang, scholen en jeugd- en jongerenwerker valt onder deze categorie. Je betaalt daar dus geen btw over. De 0% heeft als verschil dat er wel eerst btw door de ondernemer moet worden afgedragen, maar dat dit vervolgens weer afgetrokken kan worden tijdens de aangifte van de omzetbelasting. Diensten en producten die onder deze categorie vallen hebben meestal te maken met de import van bepaalde producten of het gaat om personenvervoer wat internationaal is. De 9% is een categorie waar we veel mee te maken hebben. Hieronder valt alles wat betreft voeding, maar ook bijvoorbeeld de kapper. Daarnaast geldt de 9% btw ook voor verschillende reparaties. Als laatste is er nog de 21% en daaronder valt eigenlijk al het overige. Wanneer je bijvoorbeeld kleding koopt of andere goederen dan valt dit meestal onder de 21% btw.

Berekenen van BTW

Als laatste is het dan nog wel handig om uit te kunnen rekenen hoe je snel btw berekend. Hiervoor is de formule het makkelijkst wanneer je het bedrag door 100 deelt en vervolgens vermenigvuldigd met 100 + het percentage. Boodschappen van 100 euro waar 9 procent BTW op komt deel je dus door 100 en vermenigvuldig je vervolgens met 109. JE komt dan ook uit op 109 euro. Een makkelijke en snelle manier om te weten te komen hoeveel btw je vervolgens moet betalen.

Scroll to top