Fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes bestrijden, hoe doe je dat?

Azijn gemaakt van appelwijn is een effectieve manier om van fruitvliegjes te bestrijden. De fruitvliegjes moet je lokken met een pot waar ze wel in kunnen vliegen of lopen. Maar het is de bedoeling dat ze er niet meer uit kunnen.

Daarom moet je de appelwijn niet opdrinken, maar mengen met een beetje afwasmiddel. Daarna moet je een val maken, een soort fuik! Doe een beetje appelwijn of azijn en een overrijpe vrucht in een pot met een paar druppels afwasmiddel, rol een A4-blad papier op tot een kegel en stop de kegel, het smalste deel naar beneden, in de pot. Zorg ervoor dat het papier de vloeistof net niet raakt. En de val is klaar. Fruitvliegjes worden aangetrokken door de rottende vrucht en het azijn. Ze kunnen niet meer ontsnappen omdat de oppervlaktespanning van het mengsel te laag is. Binnen een paar dagen zouden alle fruitvliegjes moeten verdrinken in de appelwijn azijn.

Een paar schoonmaaktips

Haal overrijpe producten weg, maak je keuken regelmatig schoon en veeg de aanrechten schoon. Ruim gemorste producten snel op, leeg de afvoer van je gootsteen regelmatig en dek de vuilnisbakken af.

Fruitvliegjes komen het meest voor in de zomer, maar kunnen op elk moment een probleem worden voor de omgeving in huis. Hoe kom je van fruitvliegjes af? Met nuttige nematoden.

Nematoden, of aaltjes zijn kleine, zo goed als onzichtbare wormpjes die zich te goed doen aan fruitvliegjes, slakken en vliegenlarven. Bij de betere tuinartikelen handelaar kun je ze vinden.
Stop de nematoden in de potten van je planten, zowel binnen als buiten. Vallen met nematoden zijn een goede manier om fruitvliegjes te vangen. Je kunt het beste op zoek gaan naar de broedplaatsen en je vallen met nematoden daar in de buurt een plekje geven.

Iets minder natuurlijk, zeker niet biologisch

Naast natuurlijke manieren om van huisvliegen en fruitvliegjes af te komen, kun je insecticiden en vallen gebruiken om de vliegen te doden of te verwijderen. Als je ze niet meteen afwast, kun je wijn- of bierglazen beter legen en even omspoelen met warm water. Laat ze dan een uurtje open op het aanrecht staan, omspoelen met afwasmiddel en alle vliegjes tegelijk wegspoelen.

Kokend water of hete, witte azijn in de afvoer gieten is een eenvoudige en snelle manier om van fruitvliegjes af te komen.

Fruitvliegjes (familie drosophilidae) komen zowel binnen als buiten voor. Wees consequent bij het schoonmaken van je huis en het opruimen van afval, vooral fruitafval.

Essentiële oliën
Wist je dat je verschillende essentiële oliën, waaronder citroengras, kunt gebruiken om van fruitvliegjes af te komen? Ze kunnen de geur niet weerstaan en duiken er graag in.
Meng 4 kopjes (950 ml) water en 14 druppels essentiële olie van citroengras in een spuitfles. Je kunt dat mengsel ook over de bladen van je kamerplanten spuiten. Niet te vaak en niet te veel. De fruitvliegjes en ook muggen hebben een hekel aan de geur.

Bewaar alle open drankjes of rijpe producten in verzegelde containers of in de koelkast. De papieren val is voor binnenshuis en mag niet meer dan 2 meter boven de vloer worden geplaatst, op een plaats waar hij niet door het raam kan worden gezien.

Fruitvliegjes kunnen worden gelokt met azijn, wijn, of gist, omdat ze daar door worden aangetrokken. Ten slotte zijn er ultraviolette vliegenvallen voor binnenshuis die vliegen lokken met licht en ze vervolgens vangen met kleefbladen. Maar hoe effectief of biologisch zijn deze vallen?

Het voordeel van biologische bestrijding
Wanneer je welke pest dan ook op een biologische manier aanpakt, verander je de leefomgeving, de biotoop van de vervelende diertjes, in dit geval van de fruitvliegjes. Net als muggen hebben vliegen een woonomgeving nodig die valt binnen beperkte grenzen. Niet te warm, niet te koud, niet te droog en ook niet te vochtig.

Als je ook maar iets aan de biotoop van je plaagdiertjes verandert kunnen ze niet meer overleven. Fruitvliegjes lok je naar een plekje waar ze niet in kunnen leven, en dus sterven ze uit!

Scroll to top