zonnepanelen

Hoe haal je het beste uit je nieuwe zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn hoe dan ook een slimme investering voor mensen die duurzamer en milieuvriendelijker willen wonen en werken. Met zo’n panelen zorg je voor extra energie in je huis of je bedrijf, waardoor je geld bespaart op je energiefactuur voor gewone brandstoffen. Dat is dan ook de reden waarom steeds meer mensen zonnepanelen laten installeren: de voordelen gaan van méér besparen tot een gezonder milieu en nog veel meer.

Maar wat doe je eenmaal je hebt beslist om zonnepanelen te kopen? Koop je dan zomaar de eerste de beste panelen die je online kunt vinden? Dit is niet bepaald een slimme zet, want uiteindelijk gaat het om een heuse investering.

Hoewel zonnepanelen op zich altijd zorgen voor een redelijk rendement op het vlak van energie en terugverdientijd, is het toch de moeite waard om met een aantal zaken rekening te houden voor je de sprong waagt. Hier lees je meer!

Waar let je best op als je nieuwe zonnepanelen koopt?

Met zonnepanelen voorzie je voor een groot stuk in je energiebehoefte, zowel als particulier als bedrijfsleider. Het is dus zeker een slimme investering, maar enkel als je het goed doet:

1. Hoe intensief zal je de zonnepanelen gebruiken?

Een van de eerde zaken die je jezelf moet afvragen als je zonnepanelen wilt gaan kopen, is dit: hoe groot denk je dat het aandeel van energie dat je met de panelen opwekt, zal zijn? Dat wil zeggen, hoeveel energie wil je van traditionele energiebronnen besparen om te vervangen door zonne-energie? Als dat een groot deel is, dan zal je de kostprijs van de zonnepanelen relatief snel terugverdienen omdat je maandelijks dan een pak minder betaalt. En in dat geval is het geen probleem om ook meer te betalen voor de zonnepanelen zelf.

2. Maak je gebruik van subsidies en premies?

Daarbij is het ook een goed idee om op zoek te gaan naar eventuele premies en subdivisies die de kostprijs van de zonnepanelen een stuk lager houden. Dergelijke premies worden uitgegeven aan mensen als aanzet om duurzamer te leven en te werken. Vaak betekent dat dat je een groot deel van de kostprijs van zonnepanelen terugkrijgt. Natuurlijk is dat niet altijd het geval: vaak staan er relatief strenge criteria op deze maatregel en je moet daar dan ook aan voldoen als je ten volle van de voordelen wilt genieten.

3. Kies je voor kwaliteit of een lage prijs?

Ook is het geen slecht idee om voor jezelf uit te maken of je liever wat meer betaalt voor een goede kwaliteit, of het prijskaartje toch maar liever aan de lage kant houdt. Vergeet niet dat zonnepanelen die wat meer kosten ook langer zullen meegaan en zonne-energie beter omzetten in stroom, alhoewel de kwaliteit van de omvormer daar ook een belangrijk rol in speelt. Vaak is de initiële kostprijs van zonnepanelen iets waar veel mensen van terugschrikken, maar geen paniek: als je er slim mee omgaat, dan verdien je die prijs in relatief korte tijd terug!

4. Hoe snel verdien je de panelen terug?

Dat brengt ons bij de laatste interessante tip om het beste te halen uit de aankoop van je zonnepanelen: de terugverdientijd. Als je zonnepanelen koopt dan betaal je daarvoor, maar dat wil niet zeggen dat je dat geld voor altijd kwijt bent. Het is immers een investering die je zeker terug kan verdienen doordat je maand na maand minder betaalt voor je energie. Reken op voorhand uit hoe lang het ongeveer zou duren om de prijs van de panelen terug te verdienen. Op die manier lijkt de kostprijs minder angstaanjagend en hak je dus een stuk gemakkelijker de knoop door.

Zonnepanelen zijn de energie van de toekomst

Zonnepanelen zijn duurzaam, gemakkelijk te plaatsen als je professionele hulp hebt en daarbij helpen ze het milieu een handje. Dat wil echter niet zeggen dat je zomaar over zo’n grote investering moet gaan, en de bovenstaande tips kunnen je helpen om later geen spijt te krijgen van je aankoop!

Scroll to top