Orthopeed of orthopedisch chirurg

Wat is het?

Een orthopeed of orthopedisch chirurg is een medisch specialist op het gebied van botten, pezen en spieren. De orthopeed behandelt en begeleidt mensen met aandoeningen van het bewegingsapparaat, vergroeiingen, gevolgen van ongevallen, overbelasting en veroudering.


Welke ziektes en aandoeningen behandelt hij/zij?

Een orthopeed behandelt mensen met klachten aan botten, pezen en spieren en aandoeningen zoals een rughernia, artrose, bottumoren, botziekten, osteoporose, reuma en slijmbeursontsteking.
De orthopeed voert uitgebreid lichamelijk onderzoek uit, eventueel aangevuld met rŲntgenfoto's, scans en laboratoriumonderzoek. De meeste mensen die bij een orthopeed terechtkomen, hebben pijn. De orthopeed achterhaalt door middel van een vraaggesprek hoe ernstig de klachten zijn. Vervolgens stelt de orthopeed een behandelplan op, toegespitst op de diagnose en de patiŽnt.


Welke behandelingen geeft hij/zij?
Chirurgen aan het werk. Chirurgen aan het werk. (Susan Campbell)

Een behandeling kan variŽren van uitleg over de aard van de aandoening, een advies over aanpassing van sport, werk of levensstijl tot een operatie. Een operatie kan weer variŽren van zeer klein tot zeer uitgebreid, bijvoorbeeld een kijkoperatie van tien minuten tot een rugoperatie van een hele dag.


Wanneer en hoe komt men bij deze behandelaar terecht?

De meeste mensen worden door de huisarts doorverwezen naar een orthopeed.


Gerelateerde onderwerpen
Woordenlijst
Links